top of page
Yazarın fotoğrafıElmira Mersin

Biricik umudum bu, belki zayıf bir umut, ama umutsuzluğa yeğlerim.

Güncelleme tarihi: 1 Eyl 2021

H.G Wells modern bilim kurgunun babası. Gelecekle ilgili tahminlerinin çoğu, sonraki yıllarda gerçekleşti ki, ona bazen "Fütürizmin Babası" denildi. Birçok yazara ve sinemaya esin kaynağı olmuş kitapları çok satanlarda yerini almıştır. Babası bahçıvanlık, annesi hizmetçilik yapan, gençliğinde ise bir aşçının yanında çalışarak hiç sevmediği insanlara hizmet etmiş ve bu yüzden de hep eşitsizlikten yakınmış bunu eserlerinde de çokça dile getirmiştir. Kitaplarında bahsettiği biyoloji ile ilgili terimleri bilmesinin sebebi ise burs kazanıp Thomas Huxley’in yanında biyoloji öğrenmesidir. Yazar oldukça yeteneklidir; Fen öğretmeni, gazeteci, romancı, sosyolog ve tarihçidir. Fikirleriyle dünyayı değiştiremediyse de yarattığı edebi türle adından çokça söz ettirmiştir. Wells, kurgusuna ek olarak birçok deneme, makale ve kurgusal olmayan kitap yazdı. Ana Hatlarıyla Dünya Tarihi, belki de yaşamı boyunca en çok satan eseriyle Atatürk’e ilham vermiş ve Atatürk’ün de bir kısmını yazdığı Türk Tarihinin Ana Hatları adlı eser ortaya çıkmıştır.




“Tartışarak siyahı beyaz gösterebilirsiniz, ama beni asla ikna edemeyeceksiniz.”

Zaman Makinesi ise zamanda yolculuğun ilk ve en etkili anlatımının olduğu eseridir. 1985’te ilk kez yayımlanan bu şaheser yayınlandığı tarihten itibaren etkisini sürdürmüştür. Kitapta icat ettiği zaman makinesiyle bilim insanının yaptığı zamanda yolculuğu anlatılır. 802.701 yılına giden zaman yolcusu ileride her şeyin kolay, herkesin refah içerisinde olduğunu düşünüyordur fakat gittiğinde büyük bir hayal kırıklığına uğrar. Zaman makinesinden iner inmez Elio adı verilen bir insan türüyle tanışır. Oldukça sevimli olan bu canlıların zaman yolcusu aptal olduğunu düşünür. Bunun sebebi onlarla iletişim kurmanın zorluğu aynı zamanda hiçbir uğraşlarının olmamasıdır. Eliolar adeta çocuk gibidirler ve karanlıktan çok korkuyorlardır. Zaman yolcusu bu korkunun sebebini çok geçmeden anlar; yerin altında yaşayan bambaşka bir insan türü Morloklardır bu korkunun sebebi. Gündüz Eliolar rahatça gezmekte, eğlenmekte Morloklar yerin altında pusuda beklemekte; akşam olunca ise Eliotlar korkuyla bir arada durup uyumakta Morloklar avlanmak için dışarıya çıkmaktadır. Eliolar sadece meyve yemekte, onların aksine Morloklar son derece etoburlardır. Bu değişik insan türleri hayatlarına devam ederken zaman yolcusu icadını kaybetmiş onu arıyordur. Zaman yolcusu Morlokların avladığını ilk önce hayvan sanmıştır fakat sonra onun bir Eliot olduğunun farkına varmış ve dehşete düşmüştür. Gelecekle ilgili yaptığı bu zamanda yolculuk beklentilerini karşılamamıştır. Zaman yolcusu bir an önce zaman makinesini bulup gitmek istiyordur çünkü Morlokların vahşiliğinin farkına varmıştır. Ayrıca zaman yolcusu bu geleceğe yaptığı yolculukta Eliot olan bir arkadaş edinmiştir. Oldukça sevimli, cana yakın olan Weena … Kitabın sonlarına doğru ne yazık ki Weena, Morloklara kurban olmuştu. Zaman yolcusu, zaman makinesini bularak yaşadığı zamana dönmeyi başarır fakat geleceğe yaptığı yolculuk onu tatmin etmez. Sonrasında yaptığı yolculukla beraber 3 yıldır ondan haber alınamaz ve kitap burada son bulmuştur.


"Yabancı bir dünyanın ortasında çırılçıplak hissediyordum kendimi."

Wells, eserinde toplumsal adaletsizliğin ilerleyen süreçte yol açabileceği sorunlara yaptığı eleştirisini oldukça iyi bir şekilde kaleme almıştır. Toplumu iki sınıfta değerlendirmiş, alt sınıfta insanların ezilmişliğini ve üst sınıfla olan ayrımını onları yerin altında yaşamaya itilmiş halde göstermiştir. Sonrasında da kaybedecek bir şeyi kalmayan bu sınıfı tehlikeli bir insanoğlu türü olarak belirtmiştir. Haliyle bu tür de üst sınıfın yaşamını tehlikeye sokacak derecede tehlikeli hale gelebilecektir. Yazar burada muhteşem bir sosyolojik analizi de kitabın içinde vermiştir. Aynı zamanda yazarın fizik bildiği oldukça aşikâr bunu kitapta da çok güzel bir şekilde belli etmiştir. Zaman boyutunu anlatırken hız ile olabilecek ilişkisinden bahsetmiştir . Yazarın hayal gücü ile fizik, biyoloji, felsefe ve sosyoloji konusundaki bilgisine, yeterliliğine hayran kalmamak gerçekten elde değil. Son olarak iyi ki Herbert George Wells gibi bir usta kalem girmiş edebiyat dünyasına.

23 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör

ความคิดเห็น


Yazı: Blog2_Post
bottom of page